Stroefheidsmeting

Stroefheidsmeting op aanvraag

Wanneer we de stroefheid van een ondergrond beschrijven drukken we dat uit in de 'R-waarde' of de 'antislipwaarde'. Naargelang de toepassing en de omstandigheden worden er bepaalde antislipwaarden aangeraden.

Ben je benieuwd naar de veiligheid van jouw ondergrond of vloer? Of heb je graag de voor en na waarden bij een uitvoering? In dat geval kunnen wij bij jouw een meting uitvoeren met ons specifiek apparaat. Dit apparaat volgt de NEN norm 7909 waardoor wij nadien een attest van de meting kunnen leveren.

De kostprijs van een meting varieert naargelang het aantal metingen op de locatie met een minimum van € 375 (Verplaatsing binnen België inbegrepen). Bij interesse of vragen kan je contact met ons opnemen.

Erkende Solidgrip applicatoren brengen een antisliplaag aan op een gepolierde beton in een brasserie

Wat is een R-waarde?

De R-waarde of antislipwaarde wordt uitgedrukt met een 'R' gevolgd met een getal van 8 tot 13. Hierbij is 8 een gladdere vloer en 13 de meest stroeve ondergrond. Een hogere waarde is dus beter voor de veiligheid. Maar de hoogste waarde is niet altijd de beste oplossing omdat we ook rekening houdende met de reinigingsmogelijkheden en het uiterlijk van de ondergrond.

Hier onder vind je een indicatie van de aangeraden waarden in verschillende omstandigheden:

  • R9: Geschikt voor droge, propere binnenvloeren
  • R10: Ideaal voor binnenruimtes die overwegend droog zijn maar toch belang hebben bij een degelijke antislipwaarde. Denk aan keukens, restaurants, winkels, ingangen ...
  • R11: Geschikt voor zwembaden, badkamers, natte keukens, ... en natte ondergronden die blootvoets te betreden zijn
  • R12: Zeer natte en gladde ruimtes. Een vochtige werkplek, ...
  • R13: Deze waarde wordt aangeraden bij zeer natte en vettige ondergronden zoals bijvoorbeeld de werkplaats van een slager.

Bij hellingen of gevaarlijke plaatsen is steeds een betere R-waarde aangeraden om ook hier de nodige zekerheid en veiligheid te bieden.

De werkwijze van een correcte antislipmeting

Met de /apparaat/ voeren we een meting uit door het apparaat op de geselecteerde ondergrond te plaatsen en te activeren. Het apparaat gaat vervolgens met behulp van een voet die met een bepaalde kracht het apparaat vooruitduwt de stroefheid meten. Om deze meting correct uit te voeren is er minstens een lengte van 60cm nodig.

Naargelang de afstand en weerstand die het apparaat ondervind wordt een waarde weergegeven. Deze waardes worden uitgedrukt in μ (MU). Deze komen dan weer overeen met hun R-waarde:

R8-9: μ= tot 0.18
R10
: μ= 0.18 – 0.34
R11: μ= 0.35 – 0.50
R12: μ= 0.51 – 0.70
R13: μ= 0.71 en daarboven

Veelvoorkomende ondergronden en plaatsen voor stroefheidsmetingen zijn:

  • Zwembaden, parkeergarages, keukens en horeca, badkamers, vliegvelden, winkels, ...
  • Plaatsen waar klanten vaak van buiten naar binnen wandelen en daardoor de vloer glad wordt
  • Natte ondergronden die blootvoets te betreden zijn
  • Een vochtige werkplek met uitglij gevaar
  • Natuursteen, tegels, keramische tegels, marmer, gietvloeren, bepolierd beton, houten vloeren, vloercoatings, ...

Zet vandaag nog de stappen naar een veiligere toekomst.

Dankzij onze uitgebreide kennis van vloeren en trappen kunnen wij steeds gepaste oplossing bieden. Twijfel dus niet om contact op te nemen met uw vragen! Wij zijn gelegen te Boortmeerbeek (regio Mechelen) en voorzien uitvoering en leveringen in het hele land.